Życzenia od Prof. Tadeusza Iwińskiego

dodano 2014-12-24 10:34 w kategorii: Wojewódzkie

Szanowni Państwo, Drodzy Przyjaciele,

Z okazji bliskich już Świąt Bożego Narodzenia i nadchodzącego Nowego Roku 2015 proszę o przyjęcie moich Najlepszych Życzeń. Przede wszystkim ZDROWIA (na Kaukazie mawia się "żeby tylko było zdrowie, resztę się kupi", choć w naszych warunkach niekoniecznie odpowiada to rzeczywistości), ale także miłości, pogody ducha, optymizmu i łutu Fortuny. Także dla Państwa Rodzin i Bliskich.

Życzę również,aby rok przyszły (po 31 stycznia w kalendarzu chińskim Rok Owcy/Kozy zastąpi obecny Rok Konia) był lepszy od tego powoli odchodzącego. Bowiem jeśli (według najnowszych danych) prawie 40% Polaków uważa, iż nie ma dostatecznych środków finansowych, aby GODNIE żyć, to trudno uznać status quo za zadowalające.Taką nadzieję powinniśmy mimo wszystko żywić, gdyż - jak pięknie pisał Jean Paul Sartre-nadzieja jest najcenniejszą towarzyszką życia.

Szczególnie ciepłe życzenia kieruję do do wszystkich Ludzi Lewicy nad Wisłą,Odrą i Łyną,w tym członków i sympatyków Sojuszu Lewicy Demokratycznej,Unii Pracy, innych ugrupowań,a także stowarzyszeń społecznych oraz organizacji pozarządowych. Życzę,aby naszym wspólnym wysiłkiem Polska zmieniała się na lepsze,zaś obywatele mieli przekonanie,iż stajemy się coraz bardziej nowoczesnym i realizującym zasady sprawiedliwości społecznej państwem.

Aby tak się działo potrzebna jest m.in. silna pozycja lewicy w naszym kraju. Choć aktualne nastroje w szeroko rozumianym obozie lewicy politycznej nie są najlepsze, to wierzę,iż wyciągnięcie właściwych wniosków sprawi, że przyszłoroczne wybory prezydenckie oraz parlamentarne znacząco poprawią tę sytuację.Dedykuję zatem nam wszystkim celne przesłanie dość słabo w Polsce znanego niemieckiego noblisty,pisarza Hermanna Hesse,że należy "MYŚLEĆ ZE SCEPTYCYZMEM, ALE DZIAŁAĆ Z OPTYMIZMEM" .

Z wyrazami szacunku i najcieplejszymi pozdrowieniami.

Prof. dr hab. Tadeusz IWIŃSKI
Poseł Ziemi Warmińsko-Mazurskiej